liveworksheets.com
Ο διαγωνισμός Bebras® in Greece (Μπέμπρας), με σήμα τον Κάστορα διοργανώθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, πιλοτικά, το 2019, από το Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (LTEE lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Φέτος, διοργανώνεται για πρώτη φορά απο το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά με την συνεργασία σημαντικών επιστημονικών και εκπαιδευτικών ενώσεων και πλήθους επιλεγμένων εθελοντών.
Ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού 2024-2025
Ο 3ος διαγωνισμός στην Ελλάδα θα διεξαχθεί στο διάστημα 04/11/2024 – 15/11/2024. Οι εγγραφές των σχολείων που θα συμμετάσχουν ξεκινούν στις 07/10/2024 ενώ η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής είναι η 01/11/2024.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://bebras.gr/
Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό πατήστε εδώ: https://greece.cuttle.org/
Ηλικιακές ομάδες
Ο διαγωνισμός είναι διαθέσιμος για μαθητές και μαθήτριες των παρακάτω ηλικιακών ομάδων:
Έφτασε στο Εργαστήριο Πληροφορικής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου εξοπλισμός ρομποτικής και STEM.
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει:
8 κιτ S1 STEM Polytech - ARD:icon Προγραμματισμός.
8 κιτ R3 STEM Polytech - KC9+ Ρομποτική.
9 micro:bit.
9 micro:bit TPBot.
9 TPBot Science and Technology Pack.
Ο εξοπλισμός θα αξιοποιηθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου με στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες προγραμματισμού, επίλυσης προβλημάτων και κριτικής σκέψης μέσω δημιουργικών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές/τριες θα εισαχθούν στις βασικές αρχές του προγραμματισμού και της μηχανικής, δημιουργώντας διαδραστικές κατασκευές. Το κιτ S1 STEM Polytech - ARD:icon προσφέρει τη δυνατότητα κατανόησης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και απλών μηχανισμών, ενώ επιτρέπει τη σύνθεση εκπαιδευτικών project που ενισχύουν τη δημιουργικότητά τους.
Επίσης, οι μαθητές/τριες θα ασχοληθούν με την κατασκευή και τον προγραμματισμό ρομποτικών μοντέλων με τη χρήση του κιτ R3 STEM Polytech - KC9+, όπου θα μάθουν να χρησιμοποιούν αισθητήρες και κινητήρες για την υλοποίηση αυτόνομων ρομπότ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα κατανοήσουν την εφαρμογή των ρομποτικών τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή και σε άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία και οι υπηρεσίες.
Παράλληλα, θα πειραματιστούν με την προγραμματιζόμενη πλακέτα micro:bit, κατανοώντας πώς να δίνουν απλές εντολές και να εκτελούν κώδικα σε πραγματικό χρόνο. Ο συνδυασμός με τον TPBot και το TPBot Science and Technology Pack θα επιτρέψει στα παιδιά να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εξερευνώντας έννοιες φυσικής, τεχνολογίας και προγραμματισμού μέσω διασκεδαστικών πειραμάτων, όπως η κίνηση και η αντίδραση σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα.
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές/τριες θα αναπτύξουν βασικές δεξιότητες STEM, αποκτώντας εμπειρίες που προάγουν τη συνεργατικότητα, τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα, ενώ προετοιμάζονται για τις μελλοντικές προκλήσεις της τεχνολογικής εκπαίδευσης.